Європейський день протидії торгівлі людьми

18 жовтня Європейський день боротьби з торгівлею людьми, започаткований Європарламентом у 2007 році, як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, протизаконна торгівля людськими істотами в цілях комерційної експлуатації або примусової праці, це сучасна форма рабства.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

Війна посилила проблему торгівлі людьми. Жінки та діти, які змушені покинути Україну через військову агресію Росії та прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас ті, хто залишаються всередині країни, також можуть стати постраждалими від внутрішньої торгівлі людьми.

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ПОТРАПЛЯННЯ У СИТУАЦІЇЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Постраждати від експлуатації може будь-хто, проте торгівці людьми полюють здебільшого на тих, хто прибув з іншої країни, не знає мови або ж залишив попереднє місце проживання через бойові дії. Перетинаючи державний кордон пам’ятайте, що існують злочинні угрупування, які можуть скористатися вашим уразливим становищем. Вони можуть заманити вас в небезпечну ситуацію, наприклад, пов’язаної з примусовою працею або сексуальною експлуатацією шляхом обману, погроз або насильства.

5 правил безпеки:

1. Документи. Надавайте документи лише офіційним особам. Заздалегідь зробіть та збережіть копії найважливіших документів, у тому числі онлайн.

2. Транспорт. Узнайте, куди їдете, та повідомте про поїздку рідних чи друзів. Не сідайте в авто до незнайомих чи підозрілих людей. Надішліть рідним чи друзям номер транспортного засобу, яким пересуваєтеся.

3. Допомога. Приймайте допомогу лише від людей та організацій, що заслуговують на довіру.

4. Спілкування. Не віддавайте нікому мобільний телефон чи інші засоби зв’язку. Будьте обачними та обережними при спілкуванні з незнайомцями.

5. Зв’язок. Підтримуйте постійний зв’язок із рідними, друзями, колегами. Повідомляйте про будь-які зміни свого маршруту, місця проживання чи роботи. Домовтеся з ними про кодове слово або фразу, які повідомлять, що ви в небезпеці.

Кiлькiсть переглядiв: 154